Kayısı 1 Kg
Dalından Taze KAYISI
Kayısı'nın Faydaları:
Kayısı, A, B, C, P Vitaminlerinin yanında Betakaroten, Potasyum, Demir, Kükürt, Fosfor, Kalsiyum, Magnezyum, Fosfor, Bakır, Krom ve Manganez mineralleri açısından çok zengin bir meyvedir. On sekiz serbest aminoasit ve dokuz farklı şeker içermektedir. Yapısında yüksek miktarda nişasta, selüloz, pektoz ve pektin bulunmaktadır.
Kayısı besleyici ve iştah açıcı bir meyvedir. Bol miktarda demir içerdiği için iştahsızlığa iyi gelir. Vücuttaki zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olmakla birlikte başta akciğer ve cilt kanseri olmak üzere kansere karşı koruyucudur. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu gidererek vücuda kuvvet verir. Gelişme çağındaki çocuklara çok faydalı bir meyvedir. Raşitizm gibi gelişme bozukluklarını önler. Hastaların iyileşmesini hızlandırır. Cildi besleyerek güzelleştirir. Kolon kanseri, apandisit, kabızlık ve hemoroid gibi hastalıkların oluşma riskini azaltır. Yemeklerden sonra yenilen kayısı hazmı kolaylaştırır.
Üniversitelerin Kayısı ile ilgili yaptığı araştırmalar:
İnönü Üniversitesi: Kayısı ile ilgili yapılan çalışma sonuçlarına göre kayısı, kanser, karaciğer, kalp yetmezliği ve kalp krizi gibi hastalıkları önleyici etkiye sahiptir. Kayısıda yüksek oranda bulunan betakaroten; vücudu ve organları saran epitel dokusu, göz sağlığı, kemik ve diş gelişimi, endokrin bezlerinin çalışması için gereklidir. Kayısının rengi ne kadar canlı ise betakaroten oranı o kadar fazladır.
Virginia Üniversitesi: Kayısı zengin A Vitamini içeriği nedeniyle katarakt hastalığı riskini %40 oranında azaltmaktadır.
Iğdır Üniversitesi: Gıda Mühendisliği bölümü tarafından yapılan ve sonuçları Food and Chemical Toxicology'de yayınlanan araştırma sonucuna göre, kayısı içerdiği karetenoitler ve fenolojik bileşiklerle karaciğer koruyucu ve antioksidan etki göstermektedir.
Kayısı kanser hastalığına karşı çok faydalı bir meyvedir.
Kayısı nasıl tüketilir:
Kayısı yaş olarak tüketilebileceği gibi, kuru kayısı şeklinde de tüketilebilir. Kayısı aynı zamanda reçel, marmelat, komposto olarak tüketilebileceği gibi pasta ve tatlı süslemelerinde de kullanılmaktadır.